and the rest of the world…

Bugete și planuri de investiții pentru cei cu venituri mici

M-am tot gândit cum să fac astfel încât să pot ajunge să împac și capra și varza. După cum spuneam în articolul anterior, mi-am deschis un cont de tranzacționare la xtb pentru a beneficia de comisioanele zero la tranzacționarea pe bursele externe. Singura problemă, dacă pot să-i zic așa ține de faptul că pentru a beneficia de comision zero la tranzacții, trebuie să cumperi de minim 100 de euro sau dolari. Cum nu vreau să renunț și nici să reduc investițiile pe bursa românească, cumva, pentru a mă putea ține de treaba asta, trebuie să mai umblu cumva la bugete. Și cum sunt destul de optimizate, singura soluție ar fi să încerc să cresc veniturile alocate pentru a bugetului de investiții. Și am în plan câteva lucruri ce cu siguranță mă vor ajuta. 

Primul lucru ar fi să cresc puțin gradul de economisire. Ar cam trebui să renunț la ceva cheltuieli repetitive care deși nu sunt mari, fiind zilnice, la final de lună se adună o sumă.

Cel de-al doilea lucru ține de venituri. Aici cred că am cele mai mari șanse și este o chestie ce se va dovedi câștigătoare pe termen lung. Că una e să renunți la o cheltuială și alta este să crești încasările. Dacă le fac pe amândouă…parfum. Din experiență zic că e greu să începi că mai apoi devine obișnuință.

Cel de-al treilea lucru pe care aș putea să-l fac dar nu mă prea trage inima ar fi să umblu la mini-fondul ăla apicol și până reușesc să cresc veniturile pentru a putea avea constant la dispoziție sumele plănuite pentru investiții pe bvb și pe xtb, să completez diferența de acolo. Asta ar fi ultima soluție…

Acu, să le iau pe rând…mă uit pe cheltuielile lunare și am niște cheltuieli repetitive. Pe lângă țigări(știu…viciul te omoară și te săracește) am zilnic cheltuieli cu masa de prânz. Aici aș putea să reduc puțin din costuri, măcar jumătate din zilele de birou să-mi iau pachet de acasă și să nu mai merg la Mega de unde-mi cumpăr zilnic unul dintre meniurile alea ale lor. Tot aici mai bag încă o chestie ce a cam devenit viciu. Dacă-mi zicea cineva că alunele dau dependență, nu credeam. Dar da, sunt dependent de alune. Cumpăr zilnic două punguțe de alune…1,40 una. Nu e o sumă dar dacă ne gândim că fac zilnic treaba asta, sar de 10 euro pe lună bani dați doar pe alune. Da, da, se adună și la final când tragi linie zici wow, am mâncat alune de o sută și ceva de euro anul ăsta?

Legat de creșterea veniturilor…aici am vreo două site-uri de care nu m-am ocupat în ultima vreme. Sunt niște proiecte ce lâncezesc așa că m-am gândit ca două dintre ele să le prioritizez i să trag tare pe ele. Din experiență, zic că până la finalul anului le pot duce la nivelul de-a produce un 50-60 euro lejer. Ce-mi place la treaba asta cu partea de on line este recurența. Cu pțină agitație și implicare poți scoate niște subiecte care să monetizeze constant.

La ultima opțiune, cea în care aș fi nevoit să umblu la bugetul apicol nu am nimic de adăugat. Sper să nu ajung acolo.

Concluzia finală ar fi că poți jongla atât cu bugetele cât și cu veniturile. Important e să faci ceva și s-o pornești la drumul ăsta cu pași mici. Că s-au dus vremurile când băteai din palme și veneau milioanele..Când n-ai, dă-te jos din pat și pentru un leu, nu fi puturos.

No Comment Yet

Leave a Reply