Ciomăgeală franțuzească

Douăzeci de persoane au fost condamnate marţi în procedură rapidă în urma protestelor violente de la Paris, soldate cu sute de răniţi şi daune materiale semnificative, afirmă surse judiciare citate de site-ul cotidianului Le Figaro, informează Mediafax….

…și altor zeci de mii le-a fost interzis dreptul de-a merge pe stadioane, adaug eu. Că asta a fost decizia luată de poliția franceză, amânarea a două partide de fotbal din Ligue 1. Nu au zis că motivul sunt luptele de stradă dar nu ai nevoie de doctorat să înțelegi că acesta este principalul motiv. În fine, deja, treaba asta nu mai ține doar de bucătăria Franței, amânare meciurilor îi afectează și pe români. Niky, un parior înfocat era plin de spume la adresa lui  Emmanuel Macron…Să-și vază boss de baba lui, păi ce facem, pierdem bani din cauză lui? Eu aveam un pont la meciul Paris Saint-Germain – Montpellier…mergeam un X mare cât casa…spărgeam agenția. Acu eu ce fac? Să-mi dea Macron banii dacă nu mai iese rezultatul…

Acu, dincolo de supărarea pariorilor, sunt curios dacă francezii ăia bătuți de jandarmi se vor organiza să facă o plângere împotriva jandarmilor. Din ce am văzut, spre deosebire de al nostru, președintele lor nu le-a luat apărarea.

Și tot cu suporteri, s-a întâmplat să fiu prin Paris acum ceva vreme când PSG câștiga titlul de campiona în Franța. Cu puțina mea franceză, prăfuită și aia, tot am reușit să-mi dau seama că bucuria suporterilor parizieni nu avea treabă cu echipa lor, ei erau mai mult cu mue Olympique Marseille și nu că echipa de fotbal din Marseille ar fi dujmanul de clasă…nu, parizienii au boală pe ăai din  Marseille mai ceva ca ăia din Galați pe brăileni. Asta e una dintre problemele francezilor, șovinismul. Și mai cred că manifestările aste cu lupte de stradă nu au legătură cu cei 6 eurocenți puși de guvern la acciza pentru carburanți. Nu, toată această ciomăgeală ține de tensiunile acumulate, de frustrările magrebienilor, de curentul extremist pătruns și în Franța dar și de politicile lui Macron.

Allez l’OM!!!

Be the first to comment on "Ciomăgeală franțuzească"

Lasă un răspuns