and the rest of the world…

Despre carduri și bani

Potrivit BNR, la finalul anului trecut, în România erau active 15.457.481 de carduri dintr-un total de 19.598.274. Luate la grămadă, s-ar părea că fiecare roman deține un card bancar. Dar nu e chiar așa, în România încă se tranzacționează o grămadă de bani cash. Asta pentru că mulți dintre cei ce folosesc cardul au pe lângă cardul principal pentru salariu sau pensie și alte diverse carduri de credit. Și tot BNR ne spune cum stă raportul, astfel, avem 16.557.857 de carduri aveau funcţie de debit şi 2.904.171 funcţie de credit.

Pentru că mă simt parte din statistică, am așa:

  • Card principal la ING, cardul folosit cel mai des. Momentan pare a fi cea mai bună variantă pentru salariu și plăți la comercianți. Am activată funcția RoundUp și mai fac ceva mici economii la fiecare plată făcută cu cardul.
  • Card de credit tot de la ING. Pe acesta l-am făcut cu scopul de a achiziționa diverse produse în rate fără dobândă. Pare a fi cea mai viabilă opțiune atâta vreme cât nu te întinzi prea mult. De exemplu, la emag am 6 rate fără dobândă cu acest card. La fel și la Mathaus și la alte magazine, la unele existând și anumite condiții.
  • Card Revolut, folosit frecvent la ieșirile din îară dar și pentru o mică joacă în zona cripto.
  • Card UniCredit cu zero comisioane pe viață, luat la promoția de black friday. Cardul acesta este folosit momentan drept backup. Fiind vorba de 3 conturi unul în lei, unul în euro și unul în dolari, din aplicație fac alimentarea contului de tranzacționare de la XTB.

Ei, cam astea sunt cardurile mele. V-am zis că pentru statistica BNR legată de numărulș de carduri emise în România mai dețin carduri pentru încă 3 persoane :))

Pe de altă parte, la 31 decembrie 2021, numărul de ATM-uri existente în România era de 10.132, cel de POS-uri de 296.758 şi de EFTPOS (Electronic Funds Transfer at Point of Sale) de 296.083. 

No Comment Yet

Leave a Reply