and the rest of the world…

E bine să investești pe bursă acum?

Pe fondul războiului din Ucraina toate bursele au scăzut și se pare că vor continua să scadă. Cel mai probabil printre noi se află o mulțime de oameni ce nu au investit până în momentul acesta în acțiuni sau etf-uri și se întreabă dacă este bine să investești pe bursă în acest moment.

Mi-a atras atenția o întrebare ce suna cam așa: “Ce să fac cu diverse economii pe care le am. Să profit de ocazie și să cumpăr acțuni, ETF-uri, sau să țin banii deoarece nu se știe ce se va întâmpla. Pe lângă asta către ce zone merită investit aprox 20.000 euro?

Ei bine, treaba asta are momentan multe necunoscute și cel puțin două certitudini. Pentru că nimeni nu se va lua la trântă cu necunoscutele, să vorbim puțin de certitudini. Și avem două certitudini:

  • Prima certitudine este că toate acțiunile sunt la minimele istorice pe ultimul an. În concluzie, dacă vrei vrei să începi să investești pe bursă acum este momentul ideal raportat la luna martie a anului trecut.
  • A doua certitudine este legată de imflație. Este clar că imflația o să mânânce cu două guri din economiile tale așa că e mai bine să investești.

Acum, că s-a rezolvat cu certitudinile nu rămâne decât să găsești acțiunile care, cel puțin în următoarea perioadă măcar să-și conserve economiile iar dacă va exista o creștere cu atât mai bine. Altfel, personal văd două direcții în care poți investi: Acțiuni sau ETF-uri.

Pentru cei ce nu vor să se avânte pe piețele externe deși acolo există mai multe oportunități, există BVB. Și pe Bursa de la București, păstrând suma de mai sus, 20000 euro, m-aș axa pe trei acțiuni.

  • S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. – simbol SNN
  • S.N.G.N. ROMGAZ S.A. – simbol SNG
  • BURSA DE VALORI BUCURESTI SA – simbol BVB

Aș investi în primele două acțiuni pentru că acestea sunt esențiale pentru România și clar, pe fondul disputelor dintre Rusia și restul lumii aceste două companii au șanse destul de mari sunt destul de stabil încât să evite un faliment dar să și dea niște dividente. Acțiunile Bursei de valori București le-aș lua pe motiv că întrevăd o mulțime de tranzacții în perioada următoare. Iar asta se transpune în bani.

Pe parte de ETF-uri pe bursele externe m-aș orienta spre niște etf-uri globale, aș evita etf-uri specifice sau piețele emergente. Va fi destul de complica în perioada următoare așa că aș încerca să securizez economiile în ceva ce oferă un grad de siguranță mai ridicată de genul EUNL.DE, IS3N.DE.

Altfel, e de ținut în continuare niște bani lichizi la îndemână pentru că nu se știe ce va fi. În cazul în care va fi rău, adică război total, nucleare…chir nu va mai conta dacă ai investit în acțiuni în perioada asta sau ai rămas cu banii la saltea.

No Comment Yet

Leave a Reply