and the rest of the world…

Tu câți bani câștigi pe oră?

Cred că cea mai prost gestionată resursă este timpul. Asta mai ales în cazul #sărakilor. Zic treaba asta pentru că mă uit la mine și mă uit și la alte persoane…Toți o frecăm aiure, pierdem timpul și odată cu această pierdere, pierdem bani. Știu, de multe ori faci așa un calcul și zici că nu mă agit pentru doi lei, mai bine mă uit la un film sau mă agit pe facebook în ceva discuții sterile pe tema mai știu eu cărui subiect. Da, e bine să te informezi, e bine să știi cât mai multe lucruri însă dacă nu ai și un beneficiu din treaba asta….În fine, ideea este că în timpul ăsta futut aiurea, ai putea face ceva care să-ți crească veniturile, să încerci să transformi timpul în bani. Ca idee, majoritatea oamenilor se raportează la veniturile lunare însă, dacă faci un calcul și încerci să vezi câți bani câștigi într-o oră, o să vezi că deabia deabia faci de o cafea și un covrig. Poate nici atât în cazul unora.

Și când întreb câți bani câștigi pe oră nu mă refer la ora de muncă de la job, acolo ai zice că ar fi cât de cât echitabil că dacă te uiți la salariul mediu și la numărul de ore lucrate pe lună, ți-ar ieși undeva la 21 de lei pe oră. Înmulțit cu 8 ore lucrate, ai avea la salariul mediu pe economie cam 160-170 de lei pe zi. Da, pare ok dar fă calculul la toate orele dintr-o lună, că tu nu trăiești doar pentru cele 8 ore în care mergi la servici. Mi-a zis chestia asta acum ceva vreme, un domn mai în vârstă, catalogat zgârcit de foarte mulți însă omul era doar calculat și știa exact cât valorează timpul lui. Da, mi-a cam dat de gândit ce mi-a zis respectivul mai ales că pe la noi nu prea exista conceptul de educație financiară. Mă rog, poate nu auzisem eu.  Cert este că a fost destul de tristuț momentul acela, mi-am dat seama cât câștig eu cu adevărat pe oră.

Să ai o idee cât valorează o oră din viața ta, împarte toți banii pe care îi câștigi la cele 720 de ore ale unei luni cu 30 de zile. Nu zic la 31 de zile, că ar ieși și mai puțin :))

Și la mine, în 2006 salariul era puțin peste mediul pe economie, aveam aproape 1000 de lei salariu. Și era trist că altă sursă de venit suplimentar nu aveam, doar salariul. Geanial…eram sărak lipit o oră din viața mea valora aproape un leu și patruzeci de bani. Da, te cam sperie calcul ăsta…dar m-a motivat și de atunci am tot încercat să cresc venitul pe oră. Nu am ajuns unde mi-am propus însă pot  spune că în ultimi ani am ajuns ca la calculul ăsta, veniturile suplimentare fie mai mari decât câștig din salariu.

Deci, dacă vrei să plângi, adună toți banii pe care îi câștigi într-o lună și împarte-i la 720. Cred că vei ajunge la concluzia că trebuie să gestionezi mai bine timpul liber, timpul ăla de zici că-l folosești pentru odihnă și relaxare și să încerci să-l monetizezi cumva. Există o grămadă de activități din care poți câștiga bani în plus pe lângă salariu.

 

 

No Comment Yet

Leave a Reply