and the rest of the world…

Vreau să fiu sustenabil pe termen lung

Nu am avut niciodată curiozitatea să caut definiția sustenabilității. Știu ce înseamnă, aplic în viața de zi cu zi principii ale sustenabilității însă, niciodată nu am aprofundat subiectul. Azi, curiozitatea m-a împins către definiția sustenabilității. Și aceasta zice cam așa:

Sustenabilitatea este o calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. Deci, una peste alta este despre mediu și resurse. Că noi suntem ca lăcustele…

Altfel, ideea asta de sustenabilitate a fost luată în serios târziu, prin 1992. Atunci au realizat mai marii planetei că e groasă și ar trebui să avem grijă de resurse, de planetă și de tot ce ne înconjoară. Ideea este că dincolo de măsurile macro, poți da o mână de ajutor și tu, la scară mică. Dar știi cum e, mic+mic se face mare…și fiecare acțiune contează. Uneori, anumite acțiuni au rezultate vizibile și palpabile. Și cel mai ușor vezi rezultatul unei vieți sustenabile în portofel. De exemplu, dacă cumperi un produs second hand. Poate tu, din varii motive, te-ai gândit doar că vrei să cumperi ceva la un preț mai mic însă, aici este un exemplu concret de sustenabilitate. Cu tot ce presupune aici, de la materie primă până la carburantul consumat pentru livrarea către tine și chiar hârtia folosită pentru factură/chitanță.

Există o mulțime metode prin care poți ajunge să trăiești sustenabil, nu trebuie nici să te întorci la evul mediu pentru asta dar, poți măcar încerca să ai grijă. Ideea de sustenabilitate cred că ar avea un succes mult mai mare în perioada aceasta în care avem toate boalili pământului… război, pandemie, probleme economice. Și dacă tot am ratat recent o mică sumă de bani pe fondul sustenabilității(mă rog, mi-am bătut joc de timpul liber și s-a dus oportunitatea) cred că e momentul să încep să mă educ puțin și pe partea aceasta. Voi încerca să fac din blogul acesta unul despre sustenabilitate, despre optimizare resurselor și despre tot ce presupune o viață ghidată cât de cât după niște principii sănătoase.

No Comment Yet

Leave a Reply