Avantajele unui job prost platit

Sunt foarte putini oameni care reusesc sa se imbogateasca cu bani doar din salariu. Daca elimini fotbalistii si alti sportivi nu mai raman foarte multi. Discutam aseara cu un tip despre tichetele de masa si am ajuns la amintiri din copilarie. Povestea tipul cum, pe la inceputurile lui stahanoviste, proaspat angajat pe 700 de lei, cumpara 1 kg de cartofi din piata. L-a macinat invidia ca langa el era un maturator stradal care-si cumpara struguri si nectarine, fructe scumpe in extrasezon. Nu s-a putut abtine si i-a comentat ceva de genul: O fi bine, eu cartofi si altii struguri si nectarine?

Cica, maturatorul i-ar fi raspuns: Pai, cumpar, e una dintre putinele mele bucurii…in rest, toata ziua prin ploaie si frig. S-au mai discutat oamenii, au vorbit despre salarii si, maturatorul i-a atras atentia ca el pentru 1 700 lei sta toata ziua in frig si ploaie in schimb, amicul meu, 700 lei salariu, o freaca la caldurica. Doua joburi prost platite, amandoua cu niste avantaje. Cel putin la momentul acela, gunoierul avea un salariu dublu + fata de amicul meu. ..si cam atat. In schimb, amicul meu, salariu mic dar job decent, la caldurica. Bine, manca cartofi dar avea perspective. Acum, gunoierul poate se misca pe undeva la un salariu putin peste minimul pe economie, habar nu am cat este salariul de gunoier si nici nu vreau sa aflu dar, amicul meu o freaca tot la caldurica, tot costum, pe un salariu dublu + fata de gunoier. Uite d-aia e bine cand te hotarasti sa-ti iei un job, mai ales ca exista treaba aia cu „pe banii astia nu plec de acasa” sa incerci sa vezi ce perspective si ce avantaje ai pe termen lung. Da, clar, dincolo de bani, mai ales in cazul tinerilor, cel mai mare avantaj al unui job este perspectiva. Dincolo de experienta capatata si dezvoltarea unor aptitudini, daca in viitor se intrevad evolutii e ok, te poti da jos din pat pentru banii astia. 

Ce e misto la articolul asta este ipostaza din care scriu eu. Eu am un job prost platit(din punctul meu de vedere) fara perspective. Adica, daca compania nu da faliment pot iesi la pensie din postul asta. Mai sus nu am unde sa evoluez iar despre salariu…clasicul 10% anual. De ce am ales sa stau intr-un job prost platit? Pai, are niste avantaje. Dincolo de masina, asigurari medicale si tichete de masa, marele avantaj la locul meu de munca este timpul liber. Adica, din 5 zile lucratoare muncesc pentru mine aproape 4. Si cum m-am plictist de filme si jocuri, m-am hotarat sa fac ceva cu timpul asta liber…si am inceput sa produc bani, bani pentru mine. Deja sunt pe plus fata de job-urile anterioare unde castigam salarii mai mari dar cu multa munca si alergatura. Si nici timp liber nu aveam, trebuia sa trag.

2 Comments on "Avantajele unui job prost platit"

  1. Buna decizie de a folosi timpul de la job pt a mai „produce” ceva.
    Educatia financiara este primul lucru pe care il fac. La job am inceput, in pauze, sa imi fac bugetul. Acum am un excel ce il tin pe email, are peste 4 ani de bugeturi, si estimari, si calcule (vreo 9 sheets), chiar daca e cu intermintentze completat dar ma ajuta. Educatia financiara inseamna ani de studiu, abia am ajuns pe la clasa 4-5a, asa (de 4-5 ani decat sunt atenta la buget)

    • Eu sunt la gradinita cu educatia financiara:) Desi la capitolul bugete stau bine, inca nu reusesc sa stapanesc cheltuielile zilnice, alea pe nimicuri…pofte si vicii.
      Deh, animalul din mine.

Lasă un răspuns