Cat castiga un ospatar pe litoral

In general, meseria de ospatar este o meserie banoasa daca o faci cum trebuie si, mai ales daca esti ospatar intr-un local bun. Important este sa fie multumit clientul. Bine, castigurile unui ospatar tin si de felul in care ospatarul presteaza dar si de felul in care gateste bucatarul. In general salariile ospatarilor sunt minime pe economie, meseria de ospatar fiind atractiva prin prisma bacsisului. Cred ca s-a dezbatut subiectul bacsisului lasat ospatarului de nenumarate ori. Se zice ca procentul acela de 10% din nota s-ar cuveni ospatarului….dar sa-l merite. In fine, cat castiga un ospatar pe litoral, se merita sa pierzi nopti intregi pentru a fi ospatar la mare?

Mi-am pus intrebarea asta dintr-un motiv simplu…curierul care ne ridica noua coletele de la firma mi-a zis ca ai lui colegi din Constanta si-au bagat picioarele in el de curierat si s-au angajat ospatari pe litoral. Ca e de preferat sa castige 5.000 lei pe luna prestand ca ospatari decat 1.500-2.000 de lei la firma de curierat.┬áCa o scurta paranteza, din ce zice tipul, Urgent-cargus Constanta ar avea nevoie urgenta sa angajeze curieri. Bine, cam greu in perioada asta…am inteles ca un ospatar la mare castiga mai bine decat un curier.

Lasand gluma la o parte, am cautat sa vad cam cat castiga un ospatar pe litoral. Pai, din ce am gasit, in plin sezon pe litoral, un ospatar castiga din bacsis + salariu, undeva de la 3.000 de lei in sus. Nu e o suma extraordinara dar e de privit si beneficiile pe termen lung. Castigi experienta si, poate la anul schimbi locatia catre alt litoral, ai parte si de ceva distractie in putinul timp liber pe care il ai la dispozitie. Nu stiu, cel putin pentru un tanar sau pentru un curier ­čÖé meseria de ospatar la mare este de acceptat.

Da, nu am prieteni ospatari…am in schimb doua intamplari cu ospatarii de la mare. Una e mai veche, una mai recenta.

Ospatarul din Vama Veche

Distractie maxima in Vama Veche. Nu stiu cum stau treburile cu bacsisul la ospatarii din Vama Veche dar, acum mai multi ani, de un 1 Mai, eram cu un prieten la o bodega din Vama. Doar ce ne asezasem cand l-am vazut pe domnul ce se dorea ospatar la mare. Venea cu o geanta in mana, imbracat la pantalon si camasa. A intrebat pe cineva de sef. Cat ne-a adus o fatuca berile, am tras cu urechea la ce discuta seful cu viitorul ospatar de Vama Veche. A dat omul proba de lucru pe noi…L-am intrebat care e treaba si ne-a zis ca doar ce a ajuns in Vama si si-a gasit de munca…in sezon e nevoie de ospatari pe litoral. El era ospatar de meserie, iarna mergea ca ospatar pe vase de croaziera si vara venea 3-4 luni sa fie ospatar pe litoralul romanesc. Nu tragea neaparat foarte tare la bani, acela era al 4 an in care venea sa fie ospatar la mare. Era prima oara in Vama veche, datile precedente fiind ospatar in Costinesti. Din ce zicea el, dincolo de castiguri, prefera distractia de care avea parte pe litoralul romanesc.

Ospatarul din Sivota, Lefkada

Am uitat cum il cheama, stiu doar ca este din Braila si de 10 ani este ospatar prin Grecia. Am socializat destul de mult cu el, daca aveti drum prin Lefkada, musai trebuie sa mergeti intr-o seara sa mancati in portul Sivota. Pe ospatarul din articol o sa-l gasit la primul restaurant cum┬á intrati pe chei. Ca si gluma, dupa ce ne-a vorbit noua in romana si ne-a recomandat ceva bun, a mai vorbit in greaca, in┬á engleza, in italiana si stalcit in germana cu ceilalti clienti. L-am intrebat cum da comanda la bucatarie. Mi-a zis ca doar in greaca…

Cine vrea sa presteze ospatar pe litoral nu cred ca se pune problema sa nu gaseasca de lucru…se plangeau autoritatile ca nu au personal nici anul acesta.

 

Be the first to comment on "Cat castiga un ospatar pe litoral"

Las─â un r─âspuns