Ce știam deja, confirmă și BNR-ul…Băncile menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară

Faptul că în România, băncile stau pe munți de bani mai ceva ca Smaug, dragonul lui Tolkien, era arhicunoscut. Probabil că știa lucrul acesta și Isărescu, că mi-e greu să cred că specialiștii de la BNR merg la birou să joace solitaire. De ce n-au deschis gura până acum habar nu am, intuiesc dar n-o zic 🙂

E, dar uite că în Raportul asupra stabilităţii financiare din luna decembrie 2018, BNR a prins puțin tupeu

și le-o dă la temelie băncilor. BNR acuză băncile că, deși fac în România mai mulți bani decât în alte țări din UE, băncile nu se implică pe măsura încasărilor la dezvoltarea României.

Ca o concluzie scurtă, băncile din România se limitează la făcut bani, fără a contribui cu mare lucru la dezvoltarea economică a țării. Mă gândesc că, băncile astea, așa, la nivel global nu sunt chiar de capul lor și hotărasc strategiile în funcție și de planurile cu anumite țări. Ce-or avea cu România, că logic ar fi să facă și mai mulți bani dacă ar da drumul la finanțări..

 

De fapt se ajunge încet-încet la o întrebare şi mai de adâncime: de ce, dacă aveţi toate condiţiile şi faceţi profit în România, nu vă măriţi implicarea în economia românească, nu finanţaţi investiţiile şi capitalul de lucru de care au nevoie firmele româneşti, atât de secătuite de capital în ultimii ani?  

Pentru o ţară care plânge pentru infrastructură şi după proiecte industriale de orice natură, în condiţiile în care avem deficit extern de 2 miliarde de euro în industria agroalimentară şi de 5 miliarde de euro în industria chimică, este absolut năucitor cum băncile sunt supralichidizate, cu un raport credite/depozite de 75%, faţă de 116% media în Uniunea Europeană, şi creditele pentru companii scad în loc să crească.

Articolul este lung și se poate aprofunda laici: https://www.zf.ro/eveniment/Opinie Sorin Pâslaru,Premieră: BNR afirmă că, prin strategiile lor, marile bănci menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară

Dacă ați citit integral articolul de pe ziarul financiar, cu siguranță că v-ați dat seamă că dacă ceva nu merge bine în țara asta, de vină e doar politicul. Nu bo$$, de vină mai suntem și noi, mai sunt și băncile, mai sunt mulți, foarte mulți factori. A, că azi a fost vorba despre bănci e doar de conjunctură, am acțiuni la bănci, sunt profitabile, că există în țara asta oameni ca vecinu. Dar, sincer, aș da la schim 100 de vecini pe niște investiții adevărate. Investiții de care băncile momentan se feresc.

 

1 Comment on "Ce știam deja, confirmă și BNR-ul…Băncile menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară"

  1. Nu se poate, in sfarsit…turnesolul s-a inrosit….de cand spun ca bancile , o data date strainilor, nu au facut altceva decat sa extraga din Ro toata seva financiara a economiei, fara a contribui cu ceva la dezvoltarea ei…nu degeaba se chinuie statul si UE si bancile pun piedici cu duiumul sa reeze Fonduri de dezvoltare pentru investitii…doar cu o banca privata romaneasca – e adevarat, pe cale sa halesca toate bancile mici si sa devina nr 1 – si cu o banca de stat minuscula controlul romanesc in sistemul financiar al Ro este aproape inexistent…cred ca lantul de iubire BNR banci straine se cam rugineste spre rupere…dar de ce taman acum???

Lasă un răspuns