De ce as emigra in Italia

Ziceam in articolul anterior ca am luat in calcul o relocare intr-o alta tara. Sincer, eu, as fi preferat Australia sau Canada, tari mai putin aglomerate si cu potential financiar mai mare, aflate la mare departare si clima mai extrema. Am zis pas si ne-am continuat cautarile, daca tot incercam sa emigram, sa o facem intr-o tara europeana, relativ aproape care sa ofere diverse beneficii unei familii cu copii. Cel putin pentru noi, Italia s-ar parea ca este cea mai buna optiune, indeplineste cateva dintre cerintele noastre.

Desi economia italiana e pe butuci de ceva vreme, tara inca are potential. Nu urias, merge din inertie si, speram noi sa mai mearga inca 20-30 de ani. Apoi, Dumnezeu cu mila.. In fine, ideea era ca Italia este o destinatie buna pentru cei ce vor sa si viziteze. Legat de migratie, in Italia, sotia ar avea marele avantaj ca vorbeste limba italiana foarte bine si are vreo 15 ani de experienta intr-o multinationala italiana. In cazul acesta, ar fi si varianta unui transfer pe undeva prin Italia, cel mai probabil ar fi in zona de nord, Milano. Un alt factor de care am tinut cont cand ne-am orientat catre Italia a fost clima. Desi mai umeda in zona de nord, una peste alta, clima mediteraniana ar fi de preferat frigului canadian.

Educatia copiilor, aici ar fi o problema, sistemul educational oferit de italieni este destul de slab comparativ cu alte tari. Conditiile sunt foarte bune in scolile italienesti, programa educationala in schimb…parca-i conceputa pentru oligofreni. Nu ar fi o problema, avand experienta romaneasca in spate, cu putina implicare din partea noastra am compensa si copii ar avea parte de un boost in ce priveste educatia. Sanatatea…aici cica e visul bolnavilor, Italia s-ar numara printre putinele tari cu excedent de personal medical, lucru consemnat si de Asociatia Mondiala de Sanatate, motiv pentru care Italia este tara cu cei mai sanatosi oameni. In Italia ai cele mai mari sanse sa ajungi octogenar  sanatos. Bine, cred ca la aceste lucruri contribuie si strazile in panta, dealurile si colinele, dar si celebrul dolce far niente, la capitolul acesta italienii fiind experti.

Locuri de munca in Italia…mai prost platite decat in alte tari europene. Pe ce este specializata sotia, probabil, pentru inceput, putin peste 30 000 pe an. Probabil, la mine, din ce informatii am reusit sa strang, putin peste 1 500 euro pe luna. Asta daca raman sa prestez/ gasesc ce fac si in momentul de fata.

In mare, lucrurile care ne-au atras la Italia si ne-au facut sa luam in calcul migrarea in aceasta tara au fost: cunostintele de limba si experienta sotiei, clima, sistemul medical si stilul de viata italian.

Una peste alta, desi salariile sunt mai mici in Italia, daca am face acest pas, am inchiria casa din Bucuresti si am inchiria pentru inceput o casa undeva pe langa Milano, preturile in Milano fiind nesimtite. Avem o matusa care locuieste la 40 km de Milano. Face maxim 35 minute cu trenul pana in Milano. Probabil, dupa ce ne stabilim cat de cat, am face un credit pentru o casa.

Dap, astea erau niste planuri, acum sunt trase pe o linie moarta…vedem ce se intampla dupa doi ani. Oricum, Italia ramane o tara frumoasa, o tara in care ma voi intoarce macar ca turist daca nu ca muncitor.

In urmatorul articol o sa povestesc despre contactele mele cu italieni. Dupa cum am zis, am o serie de articole, nu neaparat de calitate dar scrise cum ii place lui google, despre Italia. Vedem ce iese….ca si eu sunt curios.Be the first to comment on "De ce as emigra in Italia"

Lasă un răspuns