Nu am bani

In amintirea vremurilor in care faceam auto-stopul, acum, daca vad pe cineva ca asteapta la ocazie, opresc si-l iau. Nu pentru bani, nu am luat niciodata bani autostopistilor si nici nu o sa iau desi, sunt oameni care gandesc altfel…5 lei de la asta, 5 lei de la ala, mi-am scos 2 litri de benzina. In fine, saptamana trecuta am avut ceva drum pe la Valcea si l-am luat pe un pusti de la Pitesti. Cand am oprit masina langa el, primul lucru ce l-a zis, inainte de-a urca in masina a fost: Domnu, nu am bani, m-a luati si pe mine?

De ce nu ai bo$$ bani?

Pai..am avut ceva de platit si am ramas fara bani..

Pula, mai era si mincionos, mirosea a bere de-mi facea pofta dar l-am lasat in pace. L-am luat in schimb la intrebari. Concluzie, clasa a XII-a, an terminal, fara ghiozdan, cu un caiet la brau si pix. Nu era foarte sigur daca o sa i-a BAC-ul, nu avea de gand nici sa plece in afara la munca, nu stia sa faca mare lucru. L-am intrebat ce o sa faca dupa ce termina cu scoala. Mi-a zis ca o sa-si caute de munca. Ce? Nu conteaza, bani sa iasa. Asta a fost raspunsul lui. L-am intrebat ce inseamna asta, bani sa iasa. N-a prea stiut, ceva, salariu…15-20 de milioane si-a zambit de parca-i numara deja.

Mi-am dat ochii peste cap, mi-am aprins o tigara si am incercat sa-i explic ca ce viseaza el  de asta o sa aiba parte. Plm, salariu…nu mi-a ajuns salariul nici cand era minim pe economie, nici cand a fost in media pe economie si nici acum nu-mi ajunge. I-am explicat si lui treaba asta, daca stai in salariu, saracie scrie pe tine, tot timpul te vei plange ca nu am bani, ca nu-mi ajung banii, ca pula mea sunt sarac. Ba, da incerci sa faci ceva? Nu zice nimeni sa mergi cu ziua, ca poate esti minor si se supara autoritatile dar, ai internet coaie, fa-ti in pula mea un blog, scrie orice pe el, trebuie sa ai un rahat de pasiune, scrie despre asta. Nu te imbogatesti dar ajungi sa ai acolo de un cico si nu mai atarni la banii lu’ ma-ta. Plus ca, inveti frate, te interesezi, interactionezi si vezi cum poti sa-ti cresti veniturile sa nu visezi la un salariu de 15-20 de milioane. O sa ai copii, o sa ai nevasta din ce pula mea-i cresti? A…ai salariu, faci un credit. Pula, ai facut credit, te-ai ingropat definitiv.

Se uita la mine cam ciudat, probabil ca ma injura in gandul lui… sper ca a inteles macar faptul ca daca vrea mai mult trebuie sa se implice mai mult, sa incerce sa vada dincolo de salariu.

Acum, nu pot nici sa-l acuz pe baiat, nici eu cand eram de varsta lui nu eram departe dar, parca eram mai calculat. Pana mea, in zilele noastre doar daca esti prost facut gramada ajungi sa nu ai un ban in buzunar.

 

Be the first to comment on "Nu am bani"

Lasă un răspuns